
Naukowcy poszukują coraz to nowych składników, które można zastosować w preparatach kosmetycznych. Odkryto, że czekolada, wanilia i migdały, poza niesamowitym smakiem, wykazują także korzystne oddziaływanie na skórę. Spowodowało to, że coraz więcej kosmetyków produkowanych jest na bazie jadalnych składników.
Czekolada znana jest z właściwości przeciwstarzeniowych. Spowodowane jest to dużą zawartością flawonoidów, które opóźniają powstawanie zmarszczek. Ponadto neutralizują działanie wolnych rodników. Czekolada obfituje także w wapń, magnez oraz cynk, które wykazują działanie regenerujące oraz nawilżające. Regularne stosowanie kosmetyków zawierających czekoladę oczyszcza skórę z toksyn, a także wyrównuje jej koloryt.
Wanilia wykorzystywana jest przede wszystkim w perfumach, ze względu na jej niepowtarzalny zapach. Jednakże wanilia jest naturalnym źródłem witaminy E, która posiada właściwości nawilżające oraz regenerujące. W ten sposób preparaty zawierające wanilię, mogą być stosowane w kosmetykach dla cery dojrzałej. Ponadto wykazano, że wanilia neutralizuje działanie wolnych rodników.
Migdały są bogate w wiele składników odżywczych, głównie w witaminę A i E. Kosmetyki z ekstraktem z migdałów stosowane są w kosmetykach nawilżających. Migdały wykorzystywane są także w peelingach, ponieważ wykazuje właściwości rozjaśniające.